Гимназията по компютърно програмиране с дебют на най-големия образователен форум

Мисия Бургас

14-04-2018, 12:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

НБ „Иван Вазов“ прави курсове по компютърна грамотност

Тя ще участва на европейския образователен форум "Educate to Create"

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще участва на европейския образователен форум "Educate to Create", който ще се проведе на 19.04 и 20.04 в "София Тех парк", в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Директорът на гимназията Димитрина Тодорова ще представи концепцията на училището на специален щанд заедно с ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията", което вече презентира бургаската образователна иновация на детското откриване на европредседателството. Най-младите училища в България вече са изградили партньорски отношения и обща стратегия за приемственост в развитието на дигиталните компетентности на учениците с оглед успешната им реализация в професиите на бъдещето.

"Educate to Create" се организира съвместно от българското Министерство на образованието и науката и Генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" на Европейската комисия. По време на двудневния форум ще се обсъдят решения на належащата нужда от повишаване на цифровите умения и компетентности в Европа и стратегии за подкрепа на младите хора при използването на технологии за творчество, изграждане на знания и ефективно и ефективно обучение. Събитието е свързано с два от основните приоритети на българското председателство, а именно цифровите умения и младежта, както и целите на политиката на Плана за действие в областта на цифровото образование, приет от Европейската комисия през януари 2018 г. На събитието ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, еврокомисарят по образованието, младежта, спорта и културата Тибор Навассик, европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и Надат Валлауд-Белкакем, съветник в Европейската комисия по цифрово образование и бивш министър на образованието, висшето образование и научните изследвания във Франция.

Дебютът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации на форум от такава величина е първият успех на училището преди официалното му откриване и поредното доказателство, че инвестициите в образованието на община Бургас са ключов фактор за успешната бъдеща реализация на младите хора