Частните фондове: Има грешка, минималната втора пенсия ще е 48 лв.

Според изчисленията на социалното министерство масово хората ще вземат по 30 лв.

Няма да има втора пенсия от 30 лева. Минимумът ще е поне 48 лева. В това увери Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в ефира на „Блумбърг“. 

„Не мога да отговоря на какво се дължат изчисленията на социалното министерство. Има огромно противоречие със самата концепция. Според концепцията минималният размер на пенсията, който дружествата трябва да плащат, е не по-малко от 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Всички се объркахме колко е тази минимална пенсия, но според мен е около 240 лева. 20% от 240 лева са 48 лева. Как така ние ще плащаме под 30 лева аз не разбирам. Затова казвам, че има противоречие. Да вземат да се коригират“, заяви тя.

Според нея това вероятно е объркването, което произтича от капиталовия характер на схемата, а именно – хората, които не са се осигурявали през всички тези години, няма как да получават пенсия.

„Те имат някаква натрупана сума, която е недостатъчна за този минимален размер на пенсията. Поради това на тях просто ще им бъдат възстановени натрупаните суми в тяхната индивидуална партида толкова, колкото са. Тези, които ще получават минимална пенсия обаче, стартираме от минимум 48 лева и нагоре. Така че средните пенсии, които ще плащаме нямат нищо общо с тези 30 лева“.

Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните суми за втора пенсия. Не е доходността, не е вноската, а времето, каза още Петкова.