По БГ покана: Специалният пратеник на ООН по младежките въпроси за първи път в Европа

Общество

16-04-2018, 12:41

Снимка:

United Nations

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Джаятма Уикенмараняке идва у нас за Европейската младежка конференция

В следващите дни България се превръща в център за обсъждане на младежки политики. Това ще се случи в рамките на тридневната Европейска младежка конференция, която се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието ще се състои в зала 9 на Националния дворец на културата от 17-ти до 19-ти април.

За форума в страната ни пристига и специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке. 27-годишното момиче от Шри Ланка е признатo за най-изявения лидер в областта на младежките въпроси в света. Тя идва в България по покана на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Това е не просто нейно първо посещение в страната ни, но и в Европа изобщо.

Коя е Джаятма Уикенмараняке?

Родена е в крайбрежния град Бентота в Шри Ланка през 1990 г. Като студентка се запалва по младежката политика. Тръгва на местно ниво – първо участва в състезание за млади лидери в Шри Ланка.

На 22 години става първи младежки делегат на тропическата островна държава в ООН. В следващите години Джаятма Уикенмараняке успява да се наложи на различни нива в организацията и се превръща е един от водещите младежки лидери в световен мащаб. През 2017 печели надпреварата срещу други млади политици и става Специален пратеник на ООН по младежките въпроси. Назначена е лично от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Освен това е съветник на Гутериш по младежките въпроси.

Освен Джаятма Уикенмараняке, участие в Конференцията ще вземат и редица други високопоставени служители на ООН. Сред тях са зам.-върховният Комисар по човешки права на ООН Кейт Гилмор, регионалният директор на Фонда на ООН за население и развитие (UNFPA) Алана Армитаж и Афшан Кан, регионален директор на Детски фонд на ООН (УНИЦЕФ).