Минчо Коралски: След 2 месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛК

Животът

17-04-2018, 09:48

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото ѝ позволяват възможностите

Проектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли проекта за наредба. Нейното обсъждане започна отново. В ефира на БНТ гост бе Минчо Коралски, изп. директор на Агенцията за хората с увреждания.

"Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания", обясни Коралски.

Той припомни, че се е променил законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК-овите комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече "да не са закрепостени" към ТЕЛК-овата комисия и да не могат да работят на друго място.

"Съвсем скоро - след около 2 месеца ние ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации "на" и "за" хората с увреждания", коментира Коралски.

"Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия", коментира още той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"