Министър Петкова и миньорските синдикати обсъждат проблемите на "Мини Марица-изток"

От КТ "Подкрепа" обявиха, че работещите в дружеството готвят протести

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на миньорските синдикати ще обсъдят проблемите на "Мини Марица-изток".

От КТ "Подкрепа" обявиха, че работещите в дружеството готвят протести с искане цените на въглищата да се повишат с 15 на сто, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн - двете американски централи и държавната "Марица-изток 2", синдикатите предупреждават непрестанно, каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа"."Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той.

Аргументите на синдикатите е готова да изслуша енергийният министър Теменужка Петкова.

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

В интервю за БНТ министър Петкова съобщи, че е пресечена тенденцията НЕК да работи на загуба и за 2017 година дори отчита печалба.

"Тенденцията е доста променена и това се дължи на реформите, които бяха извършени и продължават да се извършват в сектор "Енергетика". Още в началото на нашия предишен управленски мандат бяха предприети няколко много сериозни стъпки по отношение на стабилизирането на сектор "Енергетика". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще реализира положителен финансов резултат. Това не се е случвало от много години насам - печалба в порядъка около 6 милиона лева. Това са, разбира се, все още неокончателни данни", каза тя.

Ако двете страни не постигнат споразумение, миньорите ще протестират пред енергийното министерство на 24-ти април.

Източник: Радио Стара Загора