Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята”

София Лайф

21-04-2018, 08:06

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В рамките на конкурса ще се състоят майсторски класове на професори от Франция и Русия

XXVI-ят Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” е финансиран по програма „Култура” на Столичната община за 2018 г.

Международният конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ и фестивалът „Изкуствата за Земята“ имат 25-годишно присъствие в културния афиш на София. Посветени на 22 април – Международния ден на Земята, събитията имат за цел да дадат импулс на младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на земята.

В конкурса от 1993 г. до сега са участвали над 2600 млади музиканти от 37 страни. Според регламента те се представят с по две произведения - кон­цертен етюд или пиеса и пиеса, свър­зана с тематиката за земята и природата. Членове на журито до сега са били 67 изтъкнати артисти-педагози от цял свят.

В рамките на конкурса ще се състоят майсторски класове на проф. ШАНТАЛ СТИЛИАНИ, пиано, Франция и на проф. АНТОН МАРТИНОВ, цигулка, Русия-Франция.

Концертите на членовете на журито и на лауреатите на конкурса са в рамките на фестивала „Изкуствата за Земята“, който тази година е посветен на 100 години от смъртта на Клод Дебюси. Пет концерта ще се проведат в зала „Гигантски кристали” на националния музей „Земята и хората“ и по един във Френския културен институт и музея за история на София (с ВХОД СВОБОДЕН).

Патрон на конкурса е Министърът на околната среда и водите на Република България. По традиция той връчва Голямата награда на конкурса – статуя на ангел, крепящ на крилете си планетата Земя, символ на главната идея на конкурса, че духовността ще спаси света.

ХХVI Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” и фестивалът „Изкуствата за Земята“ са организирани от фондация „Земята и хората” и националния музей „Земята и хората” и се провеждат с е финансовата подкрепа на програма „Култура” на Столична община за 2018 г. и съдействието на Министерството на околната среда и водите, Минстрой Холдинг АД, Геотехмин ООД и др.

Повече информация за конкурса и пълна програма са публикувани на http://musicandearth.org/bg