Георгиев: Изненадам се, че има положителни и отрицателни становища за случая с Иванчева

Крими

21-04-2018, 13:32

Снимка:

Кадър/БТВ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Оттук нататък ще се действа така, заяви председателят на антикорупционната комисия

Всичко при ареста на кмета на „Младост“ е свършено както трябва и според закона. Това обясни пред БТВ председателят на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев.

„Законът изисква да се претърси автомобила в присъствието на Иванчева. Сигурен съм, че е било некомфортно за нея, но така всички виждат, че автомобилът не е местен никъде”, обясни той и посочи, че в такъв случай не може да има теза за подхвърляне на средствата. Самата акция е продължила толкова дълго, тъй като парите са описвани банкнота по банкнота.

Георгиев споделя, че е изненадан от обществената реакция по случая. „Бях силно изненадан, че има положителни и отрицателни становища за ситуация, когато задържаш човек със 70 хил. евро в ръцете. Уверявам ви, че ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек”,  ззаяви той.

Председателят на антикорупционната комисия е на мнение, че такива акция трябва да послужат и като превенция срещу корупцията и да накарат хората да се замислят преди да вземат подкуп, какво биха загубили.

"Хората трябва да видят, че дотук каквото било - било, но оттук нататък ще се действа така", заяви още той.

Той подчерта, че липсата на политически гръб зад Иванчева не е причина за ареста ѝ и даде за пример акциите на комисията в Септември и Перник, където ставало дума за кметове, свързани с ГЕРБ. От създаването си досега в антикорупционния орган са постъпили 100 сигнала. Сред тя имало и срещу хора, които са на по-висока позиция от районен кмет, но Георгиев отказа да посочи длъжности и имена.