Нелекуваните бъбречни заболявания в детството водят до тежки усложнения в зряла възраст

Новините

22-04-2018, 14:23

Снимка:

МБАЛ „Централ Хоспитал“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Някои заболявания в началото изглеждат леки, но с течение на времето се усложняват, защото прогресират, ако не са под наблюдение на специалист

Бъбречни заболявания се срещат и при децата, но от ранното им откриване зависи дали малчуганите ще се излекуват или ще имат проблеми цял живот. В детството се проявяват първите симптоми, които носят главоболия и сериозни нарушения на бъбречните функции в зряла възраст, защото не се уловени навреме и не е проведено правилно лечение, заяви известният детски нефролог проф. д-р Борис Бойкинов, консултант в педиатрията на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.
Смята се, че съществена предпоставка за „болните бъбреци” при най-малките е наличието на вродени аномалии, които от своя страна причиняват възпаления на пикочния мехур, уретрата, външните гениталии, а понякога и - камъни в бъбреците. По-засегнати от нарушенията в пикочо-отделителната система са момиченцата.
От вродените малформации на отделителната система страда не малък брой деца – около 13% от кърмачетата. Хубавото е, че между 80 и 85 процента от тях изчезват до навършването на 1 година и отшумяват с физиологичното съзряване на организма. Друг положителен момент е, че повечето се откриват рано – още в 6-8 месец от раждането при ехографски преглед, отбеляза водещият специалист. Но не всички аномалии могат да се диагностицират в този период  – останалите се хващат едва, когато детето стане на 3-5 години, защото клиничните прояви като хидронефроза и стеноза на уретрата са с по-късни прояви. Нерядко вродени аномалии могат да се крият чак до тийнейджърска възраст.
Острият нефрит и детската нефроза са сред най-често срещаните бъбречни заболявания сред малките пациенти. Възпалението на пикочните пътища в много случаи протича изключително бързо, обхващайки пикочния мехур и пикочопроводите, като дълготрайността му също не е за подценяване. Основните симптоми на този род инфекции при децата и кърмачетата са повишаване на телесната температура и загуба на апетит, които могат да се допълват от позиви за повръщане, разстроен стомах и отпадналост. Когато става дума за малко бебе, то сигнал за инфекция е плачът по време на уриниране, честото уриниране, специфичната лоша миризма на урината. При някои деца обаче възпалението протича без забележими симптоми, затова добре е дори при малко повишение на температурата да се потърси консултация с лекар.
Някои заболявания в началото изглеждат леки, но с течение на времето се усложняват, защото прогресират, ако не са под наблюдение на специалист. Ако не се проследяват, може да се стигне до тежко нарушение на функцията  на  бъбреците, хемодиализа и до отстраняването им. За съжаление у нас трансплантациите са трудно осъществими при възрастни пациенти и са невъзможни при децата.
Родителите в никакъв случай не бива да пропускат ехографския преглед, когато детето им навърши 6- месечна възраст и непременно да изискват от личните си лекари да направят изследванията, подчерта проф. Бойкинов. Ако се появят съмнения за нарушения, нефрологът непремeнно трябва да изследва и  урината – обикновена и стерилна, каза проф. д-р Бойкинов.
Семействата да бъдат внимателни, ако детето има повтарящи се температури, оплаква се от  болки в корема, уринира често или не се задържа, има парене, мътна или кървава урина. При тези признаци се налага незабавно да се направи консултация с детски нефролог.