Иновативни идеи със сериозен потенциал белязаха бургаския Хакатон

"Гордея се, че всяка следваща година се увеличава броят на младите хора в Хакатона", сподели кметът

Иновативни идеи със сериозен бъдещ потенциал съпътстваха тридневния бургаски пролетен Хакатон, който се проведе в залите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Тазгодишната тема "Създаване на софтуерни приложения за спорт и забавления" провокира участието на 59 ученици и студенти, и двама ментори, с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна, информационните технологии и иновативните продукти.

Разпределени в 15 отбора - 10 ученически и 5 студентски, участниците предложиха оригинални концепции на мобилно приложение за спорт, фитнес или физическа активност на открито като превенция в борбата срещу стреса и уседналия начин на живот на младите хора.

Софтуерните разработки и работата на отборите бяха оценявани от експертно жури по 5 критерия: оригиналност на идеята, работеща функционалност, качество на програмния код, потребителски интерфейс и потенциал на приложението.

Голямата награда на тазгодишния хакатон е професионален ангажимент за създаване на софтуерно приложение за Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, която ще отвори врати на 1 септември в ж.к. "Меден рудник". Отличието беше връчено на двата първи отбора - Brogrammers и Team_Focus_2  от директора на новото училище Димитринка Тодорова.

"Гордея се, че всяка следваща година се увеличава броят на младите хора, които участват в Хакатона. Те са активни, добре подготвени и мотивирани да участват и се представят добре в това състезание", сподели кметът на Бургас Димитър Николов.