Адвокатът на Таскова: Давам 12 месеца преди делото за катастрофата на Тракия да тръгне

Защитникът на обвинената шофьорка предположи, че водачът на автобуса също има съпричастност към инцидента

Адвокатът на обвинената шофьорка за автобусната катастрофа на магистрала „Тракия” Николай Кокинов дава минимум 12 месеца на делото, преди да стигне до съдебната зала.

В ефира на БиТВ Кокинов заяви, че Таскова изразява безкрайно съжаление за случилото се. По думите му тя не е изпускала волана на автомобила си при инцидента. „Смятам, че вероятно и тя по някакъв начин е закачила автобуса, но и водачът на автобуса инстинктивно е реагирал и е навил волана надясно. Така че може би в хода на разследването ще се окаже, че е налице едно независимо съпричиняване”, коментира Кокинов.

„Аз лично случайно минавах покрай катастрофата същия ден няколко часа по-късно. Забелязах, че автобусът е паднал надясно с извити надясно гуми”, изтъкна той.

По думите му Цвета Таскова е предприела изпреварване, след което споменът ѝ е неясен. „Автоекспертите ще кажат дали е изгубила контрол. Делото е в много ранна фаза, тепърва ще се изготвят автотехнически експертизи. Единственото налично досега е един оглед на автомобила, който удостоверява, че той е технически изправен, за колкото кратко време са могли да го прегледат”, коментира Кокинов.

Той допълни, че Таскова е шофьор с близо 10 г. стаж, за този период е наказвана веднъж административно – за употреба на алкохол. „Родителите й споделиха, че е употребила чаша вино при семеен повод и е била заловена, за което си е изтърпяла наказанието, но това няма няма общо с настоящия казус”, подчерта адвокатът.

Адвокатът отбеляза, че състоянието на шофьорката все още не е много добро. „Като всяко едно нормално човешко същество, като всяка една млада жена и всеки един шофьор тя не е искала това да се случи, но то се е случило и не може това да не се отрази върху съзнанието на един нормален човек, че е станал участник в инцидент, в който са загинали шестима души и са ранени над 20”, посочи той.

По думите на Кокинов майката и бащата на младата жена са честни и почтени трудови хора, вече пенсионери. Самата Цвета работи в сферата на туризма – лятото в Гърция, а зимата – в планинските курорти. „Родителите ѝ изтеглиха спестяванията си и заплатиха паричната гаранция и тя беше освободена”, заяви защитникът.