Поправка в закона за енергетика спира ТЕЦ-ове със скъпа енергия да надуват сметките за ток

Политика

26-04-2018, 13:24

Снимка:

Freeimages/Petr Kovar

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Глътка въздух и за гражданите, и за бизнеса

Поправката, която влезе в последния момент на заседание на енергийната комисия във вторник, бе подкрепена и от работодателите. В специално обръщение организациите на бизнеса заплашиха с протести, ако промяната не мине в парламента днес. Според тяхно изчисление тази мярка ще спести на домакинствата и предприятията поскъпване от 16 на сто на електроенергията от 1 юли.

С приетите поправки в закона за енергетика КЕВР получи правомощия да отказва на определени централи да продават тока си на регулирания пазар, ако цената, която обявяват пред регулатора,  надхвърля с повече от 10 на сто прогнозната пазарна цена за регулаторен период.

Това ще ограничи участието на тока от ТЕЦ”Варна”, ТЕЦ”Бобов дол” и ТЕЦ” Марица 3”Димитровград в енергийния микс, който се използват от КЕВР за определяне на цената на електроенергията от 1 юли.

Тези три централи, свързани с бизнесмена Христо Ковачки и бившия министър от кабинета „Станишев” Данаил Папазов, бяха обявени от бизнеса за „новите американски централи” у нас . Ръководствата на тези три централи поискаха от регулатора цени от 112 лв./мегават и 195лв./мегават, които се доближават до ценовите предложения на „американските” - ТЕЦ AES и ТЕЦ Контур Глобъл. Бизнесът, обаче е последователен при преговорите си с правителството и настоява за прекратяване на договорите с американските централи или изваждането им на свободния пазар на електроенергия.