Над 40 търновчета се включват днес в риболовен турнир и зарибяване на Янтра

Мисия

28-04-2018, 06:05

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Над 40 деца от В. Търново се включват днес в първия по рода си риболовен турнир за подрастващи, с екологична насоченост. Уловените от езеро Света гора шаранчета ще бъдат пуснати малко по-късно в р. Янтра, с цел пролетно зарибяване.

Инициативата за турнира е на общинския съветник Деян Хаджийски и собственика на риболовен магазин „Щука“ Димчо Христов и е под надслов „Улови и пусни“. Тя е подкрепена от Община В. Търново и евродепутата Ева Майдел, като е обезпечен награден фонд. Награди ще получат, както заелите първо, второ и трето място, така и участникът с най-голям уловен шаран.

Записването бе предварително, а поради рекордния интерес организаторите не успяха да откликнат на всички желаещи да се включат, затова обещаха да направят и друг такъв турнир.  „Все пак, съобразяваме се да ги разположим на удобни за обслужване места, няма физическа възможност за повече участници”, поясни Деян Хаджийски.

„Улови и пусни“ започва в 9.30 днес /събота, 27 април/ при езеро Света гора край старата столица, а за да са годни за зарибителен материал, уловените от водоема шаранчета, трябва да бъдат правилно съхранени. Затова едно от условията за участие, което организаторите поставиха, бе младите състезатели да имат живарници с мека мрежа и малки дупки. Задължително условие за участниците на възраст от 7 до 12 години бе те да бъдат с придружител, който да остане с тях през цялото време на събитието.

В 13.30 ч. ще започне зарибяването на р. Янтра с уловените по време на турнира шарани. „Това е вид възпитание за децата, смятам аз. Убеден съм, че едно дете, включило се в такъв турнир няма как да стане впоследствие бракониер, например. Затова ще продължаваме да провеждаме такива мероприятия”, категоричен е общинският съветник Деян Хаджийски.