Среща на ЕКОФИН в София: Търговската война със САЩ трябва да се избегне

Парите

28-04-2018, 15:40

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Повод е намерението на САЩ да наложи мита върху вноса на някои от стоките

Търговската война със САЩ трябва да се избегне. Такива бяха основните коментари на икономическите и финансови министри на ЕС. Те участват в неформалната среща на ЕКОФИН, която продължава втори ден в София и е част от Българското европредседателство, предава БНТ.

Търговската война не е изгодна за никого и за нито една страна - това беше общият извод на икономическите и финансовите министри по време на втория ден на форума в НДК. Повод е намерението на САЩ да наложи мита върху вноса на някои от стоките, визирайки конкретно алуминия и стоманата. Повод е и вчерашната ключова визита на Ангела Меркел във Вашингтон. Министрите дадоха да се разбере, че Европа не е безсилна в тази ситуация на течащите все още преговори. Ето и техните коментари:

"Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни от гледна точка на свръхреакции от Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия", заяви финансовият ни министър, Владислав Горанов.

"Никой не иска търговска война и затова трябва да се опитаме да я избегнем на всяка цена", коментира министърът на финансите на Белгия, Йохан ван Овертвелд.

"Важното е, че европeйските лидери като Еманюел Макрон и Ангела Меркел се опитват да установят диалог със САЩ, които са най-важният ни сътрудник и приятел. Ние не смятаме, че митата или тарифите са полезни. Затова работим по две линии - за позитивен диалог, за да избегнем ескалация на пазарите и от друга страна - готвим ответни мерки, ако по-разумния подход не сработи за нашите приятели", каза Роберто Гуалтиери, председател на комисията по икономически и парични въпроси към ЕП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен