Красен Кралев, Екатерина Захариева и Антоанета Стефанова наградиха призьорите от Първия турнир по шахмат за дипломати

Надпреварата се организира с подкрепата на ММС от МВнР и Българска федерация по шахмат 1928

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и гросмайстор Антоанета Стафанова връчиха купите на призьорите от Първия турнир по шахмат за дипломати за купата на министъра на външните работи. Надпреварата се организира с подкрепата на ММС от МВнР и Българска федерация по шахмат 1928. В изключително оспорвано състезание трима играчи постигнаха по 4 точки, а с допълнителни критерии първи е Самуел Микелсон от посолството на САЩ, следван от Владимир Данчев от Министерство на външните работи и Стефан Чехович от Посолството на Словашката република.
„За мен е чест да бъда част от Първия турнир по шахмат за дипломати. Ние сме изключително горди с този спорт, защото България е първата държава в света, която имаше действащи световни шампиони и при жените, и при мъжете – Антоанета Стефанова и Веселин Топалов. Русия постигна това след нас и ние сме единствените страни в света, които едновременно са покорявали световния връх и при жените, и при мъжете“, заяви Красен Кралев.
Той допълни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС Министерството на младежта и спорта е поставило като един от основните приоритети именно утвърждаването на европейските ценности чрез спорт и подчерта, че такива турнири са носители на голямата идея на спорта за това всички хора да живеят в мир и хармония.
Министър Кралев благодари на министър Захариева и БФШ 1928 за страхотната идея да организират турнира.
„Министерството на външните работи е единственото, което организира толкова широка гама от турнири за дипломати. Огромни традиции има в състезанията по ски, голф, тенис и футбол и аз се надявам, че тази традиция ще бъде продължена и с шахматния турнир“, завърши министърът.
Съпредседателят на Българска федерация по шахмат 1928 д-р Руслан Тошев допълни, че през 2005 г. страната ни е имала едновременно общо петима световни шампиони – освен за мъже и жени и за хора с увреден слух, шахматна композиция и ветерани.
Министър Захариева поздрави всички участници и изрази надежда, че догодина ще се видят отново.
„Това е една чудесна възможност да се създадат приятелства, да се създаде една атмосфера на здравословна конкуренция между дипломатическия корпус. Такива събития са един истински празник“, заяви министърът на външните работи.
Турнирът се провежда във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС и е посветен на Деня на Европа – 9-ти май. В него взеха участие заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, посланици, дипломати, представители на Дипломатическите мисии и Представителствата на международните организации, акредитирани в Република България и служители на МВнР.