Депутатът от ГЕРБ Радостин Танев се срещна с жители на старозагорското село Казанка

На общоселско събрание в старозагорското село Казанка бе гост Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ. Основната тема на срещата с казанчани бе качеството на водата в населеното място, която в началото на годината даде проба с наднормено ниво на естествен уран.
„Радвам се, че тази вечер залата на пенсионерския клуб се оказа малка и има толкова много хора“, каза Радостин Танев. „Тук съм, за да ви бъда полезен, защото проблемите трябва да се обсъждат и решават не само по избори. Не мога и няма да ви обещая невъзможни неща“, подчерта депутатът.
„Тук сме с общинския съветник Динко Михайлов, който отговаря за вашето село, със специалисти от водоснабдителното дружество, както и Регионалната здравна инспекция, за да отговорим на всички въпроси и да няма място за спекулации по наистина важните теми, които ви вълнуват, а те към момента са свързани с режима, който има на водата, заради показателите, дадени от нея преди месец“, допълни Танев.
По темата с качеството на водата в селото, Радостин Танев припомни, че до 2015 година, допустимото ниво на естествен уран във водоемите е било 0, 6 микрограма (mg/l), но след това, през 2017 година, международните стандарти определят ново допустимото ниво - в питейна вода не трябва да надвишава 0.03.
„Мерките за забрана ползването на питейна вода за пиене и приготвяне на храна остават в сила до потвърждаване на резултатите за стойностите на естествен уран в границите на нормата“, каза екологът Теодора Мирчева от РЗИ – Стара Загора.
Тя подчерта, че при резултатите, получени на 20 април, стойността на естествения уран е 0,0290 mg/l при норма 0,03 mg/l, а стойността на показателя обща алфа-активност е 0,912 Bq/l при контролно ниво 0,1 Bq/l“. Според специалиста, параметрите са се понижили, но мониторинг на водата ще се извършва четири пъти сезонно в годината, като се изследват контролното ниво на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран.
„Проблемът с водата ще бъде решен, имаме уверението на старозагорското водоснабдително дружество“, подчерта общинският съветник Динко Михайлов. „Новият сондаж се очаква да удовлетвори нуждите на селото“, допълни той.
В края на срещата бе обсъдена и друга важна тема за жителите на селото – реновирането на емблематичната къща на Стоян Войвода в Казанка. „Глинено-кирпичената къща е в компрометирано състояние и е пред разпадане, но дори да намерим средства за ремонт и с наш труд, не може да направим нищо, защото има статут на паметник“, изрази притесненията си кметът на селото Елка Михайлова.
„Всички въпроси, на които не успяхме да отговорим сега, ще задам на компетентните институции, а след това ще дойда, за да ви запозная с тях“, подчерта народният представител. „За къщата на Войводата събираме необходимите документи, провел съм и разговори с Министерството на културата. Убеден съм, че ще се намери вариант", каза още Танев.