Два спектакъла с фокус върху изживяванията на човека в Театър Азарян през май

Изпълнителите са участници от програмата Dance PORT Derida

Два вълнуващи танцови спектакъла, пречупени през индивидуалните изпълнения на артистите, ще бъдат представени в общ проект на 11 май от 18:30 часа в Театър Азарян. Спектаклите третират теми като самоопределянето и влиянието на спомените върху настоящето на човека и са част от от проект "за1отделно", финансиран от Столична програма "Култура", в партньорство с Националния дворец на културата, предават от двореца.

Изпълнителите са участници от програмата Dance PORT Derida, която се реализира за седма поредна година, благодарение на подкрепата на Фондация "Америка за България".

„Palace.” („Дворец.”) разглежда темата за спомените, разказни и показани в съвремието ни, и как те действат в настоящето едновременно като товар и облекчение. Изпълнителите изследват собствените си индивидуални преживявания и усещания за носталгия, травма, тъга и интимност и тяхното съвместно съществуване.

Хореограф на спектакъла е Ребека Марголик от Ню Йорк, която публиката на Театър Азарян вече видя през април като хореограф и артист във въздействащия спектакъл „birds sing a pretty song”.

Звуковата среда в „Palace.” („Дворец.”) отново е на Иван Шопов. Участват: Искра Даскалова, Цвета Дойчева, Петър Грудов, Гергана Илиева, Изабел Миткова, Петя Мукова, Христо Ушев, Васил Зелямов

„I Identify” и „Palace” ще бъдат показани един след друг с 30-минутен антракт, за да се усети тяхната взаимовръзка и цялостно въздействие.

Вторият спектакъл „I Identify” („Аз се определям”)е с хореограф Живко Желязков, музика и звукова среда – Иван Шопов, продуцент – Атанас Маев, графичен дизайн – Теодора Симова.

Участват: Бела Харитова, Васил Зелямов, Виктория Сиракова, Гергана Илиева, Ивона Машова, Изабел Миткова, Искра Даскалова, Марина Хараламбова, Михаела Конту, Петър Грудов, Сабри Коле, Симона Тодорова, Томилена Савелиева, Христо Ушев, Цвета Дойчева.

Спектакълът поставя въпроса за автентичността на собственото „аз” в епохата на късния капитализъм. Нашите тела са потенциална територия за нова печалба, а идентичността ни се гради изцяло през лога, марки и брандове. Каква е цената на съпротивата и отказа да се участва, когато самите ние сме продуктите на пазара?

Докога индивидът може да издържи под натиска на групата?

Това е първи премиерен спектакъл на Живко Желязков, който преди месец беше представен като един от топ 20 европейски хореографи според селекция на платформа “Aerowaves- dance across Europe”- единствената по мащаб, обединяваща над 40 професионални експерта от 32 държави.

Билети на касите на НДК и на ndk.bg