Клисуров подава оставка като и.д. кмет на „Mладост“, няма кой да му я приеме

Политика

01-05-2018, 13:27

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Застава зад Иванчева и ще поиска да се проведе референдум

Изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ подава оставка, но тя не е приета. Това съобщава самият Владимир Клисуров във Фейсбук. По думите му той е уведомил за решението си екипа на районната администрация и на кмета на София Йорданка Фандъкова, но технически няма кой да приеме оставката му.

„Смятах да направя това изявление, след като реално подам оставка. Оказа се, че чисто технически няма кой да ми я приеме. Поне това смятат г-жа Фандъкова и зам.-кмета на столицата г-жа Ралица Стоянова. Затова вероятно известно време ще трябва да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му.“, пише Клисуров.

В мотивите си за това, че иска да подаде оставка той посочва, че не желае да си „цапа“ ръцете с унищожаването на зелени площи и защитава кметицата Десислава Иванчева, която бе задържана за взимане на подкуп заради строеж.

„Но в тази политическа игра аз не желая да съм пионката. Пионката, която като член на „Зелен Младост” да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво й се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи.“, пише изпълняващият длъжността кмет на „Младост“.

Той обвинява и Столичния общински съвет, че не е взел под внимание отказа му да бъде заместник на Иванчева и предложението да изпълнява тази длъжност заедно с другия му колега арх. Румен Русев. СОС обаче се съобрази с искането на арестуваната кметица да я замества именно Клисуров.

„Понеже ще тръгнат спекулации, строежи не съм пускал. Аз съм член на „Зелен Младост”, извървявах пътя дотук с нашия лидер Десислава Иванчева, която запали искрата в нашия квартал и няма как да си оцапам ръцете с подписи върху разрешителни за строежи в паркове, в зелени площи и върху паркинги. Приех временно решението на Общинския съвет, защото като ръководител на ресор образование бях наясно, че в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди плащанията към детските градини и училищата. Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за пускане на строежите – не! Макар да се съмнявам, надявам се хората от „Зелен Младост” един ден да разберат моето решение. За момента категорично отказват да го сторят.“, обосновава се още Клисуров.

Въпреки, че иска да напусне Клисуров ще се възползва от това, че в момента е районен кмет и ще инициира референдум срещу презастрояването. Предложението, което ще внесе е за допитване със следните въпроси:

1) Подкрепяте ли в срок от две години да се приемат изменения в Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

 

2) Подкрепяте ли за срок от две години да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост” на Столична община, област София – град, до изменения на Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?