Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат на границата на двете Кореи?

Свят

02-05-2018, 11:30

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Остава вариантът домакин на събитието да е Сингапур

Ким Чен-ун и Доналд Тръм може да се срещнат в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщава CNN. Според източни на телевизията севернокорейският лидер се е съгласил на този вариант, предложен му от южнокорейския президент Мун Дже-ин. Двамата проведоха историческа среща именно там миналия петък, с която затоплиха отношенията между Севера и Юга.

Самият Тръмп също приветствал идеята, е заявил източник на CNN. Американският президент дори е обсъдил това с южнокорейският си лидер.

Ако Тръмп посети демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея това ще е историческо посещение за региона. Това може да се случи дори в края на май, твърдят запознати.

Официално обаче детайлите за срещата, мястото и датата ще бъдат обявени в следващите дни, обявиха от Вашингтон.

Остава обаче и възможността срещата да се проведе в Сингапур. Има американски съветници, които настояват точно за този вариант, за да бъде мястото по-неутрално. Освен това Сингапур винаги се е считал за мост между Азия и Запада.

Очакванията от самата среща между севернокорейския лидер и американския президент също са големи. Тръмп вече коментира, че основната му цел е гарантиране на мира. Разискван ще бъде и въпросът за ядрената програма на Пхенян.