Експерт: Някой иска да накара българите да купят 3 милиона вериги за сняг

Животът

03-05-2018, 13:15

Снимка:

АПИ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Организации на шофьори и велосипедисти оспорват новите правила на пътя

Дискусията около новите правила на пътя се задълбочава и все повече хора и организации ги оспорват. „За 4 дни в Института за пътна безопасност постъпиха 75 страници възражения по трите законопроекта. Предоставили сме ги в Министерския съвет и МВР”, заяви в ефира на Нова Телевизия Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ.

Милчев даде и конкретни примери за промените, които повдигат въпроси. „Някой иска да накара българите да купят 3 милиона вериги за сняг. По новия проект ни задължават всички автомобили да бъдат оборудвани с вериги, а в същото време не са задължителни зимните гуми”, коментира Милчев.

Даде и друг пример – с пешеходните пътеки. „В момента определението за пешеходна пътека е маркирана или немаркирана, като второто изречение е, че пешеходните пътеки са продълженията на тротоарите в кръстовищата. Второто изречение отпада в новия закон и остава – маркирани и немаркирани. Задаваме въпроса: Кои са тези немаркираните пешеходни пътеки?”, заяви Милчев.

Що се отнася до риска, шофьор с глоби да остане без книжката си, въпреки че си е платил, Милчев обасни, че основният проблем е в информационната система.

„Дълги години сме работили с така наречените терминали и сме въвеждали информацията по един начин. Когато тази информация трябва да се прехвърли в една съвременна система са се прехвърлили много грешки, които във времето ще се изчистят. Другият голям проблем на системата е, че взаимодействието с други системи – в случая с банковите – не функционира достатъчно ефективно с това приложение, което КАТ предлага”, обясни Милчев.