Красимир Каракачанов: Искането на Марешки за референдум за НАТО е евтин пиар

Вицепремиерът категоричен – Алиансът е в полза за сигурността на България

„Предложението на Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО е евтин пиар. Впечатлил се е човекът - за пръв път се среща с госпожа Льо Пен и решава по стар български обичай да се направи пред чужденците на много велик“. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира позицията на лидера на „Воля“ пред БНТ.

„По Закона за референдумите на референдуми се подлагат договори, какъвто е Вашингтонският договор за членство в НАТО, преди те да бъдат сключени и ратифицирани. Сега да говориш за референдум означава, че не си прочел закона. Това е ясно за всички депутат, който си е направил трупа да прегледа основното законодателство“, обясни Каракачанов.

Според него в участието в НАТО като колективна форма сигурност „е в полза за сигурността на България, отколкото да носи негативи“.

„Друг е въпросът, че 14 години сме в НАТО и първите 12 от тях са едно загубено време, вместо да се използва времето да се модернизираме, да запълним празнотите в нашите отбранителни способности“, отбеляза военният министър.

По думите му при конфликтите на Балканите не е сериозно да се правят подобни изказвания.

„При една такава ситуация да излизаш с тезата, че не ни трябва оръжие и пари за отбрана - няма нормална държава, която няма армия. Това е несериозно“, категоричен беше Каракачанов.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"