Кога ще има промени в закона за правата на хората с увреждания?

Животът

05-05-2018, 12:27

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хора с увреждания поискаха да бъде премахнат ТЕЛК

Майки на деца с увреждания на бунт срещу държавата

Днес е международният ден за правата на хората с увреждания. Тази седмица у нас продължиха да протестират родители на деца с увреждания. Те искат премахване на ТЕЛК, вместо това да има оценка на потребностите.

Преди няколко седмици в знак на протест след 15 години ходене по мъките България напусна една майка на дете с увреждания. Нейното име е Красимира Обретенова. Тя замина за Холандия. Тогава Красимира каза: „България изостави мен, сега аз напускам нея”.

„Не беше мечтата на живота ми да се превърна в емигрант. Липсват ми близките, но дъщеря ми се чувства прекрасно”, заяви пред Нова Телевизия Красимира.

„Още съм на прага на интегрирането ми в Холандия. Административната пътека е следната – адресна регистрация, плащане на социални и здравни осигуровки, след което системата идва при семейството. Идва екип от социален работник, представител на общината, специалисти, детето се преглежда и се насочва към специализирано училище. Оттам нататък системата поема грижата за това дете, за да развие потенциала си”, заяви Красимира Обретенова. Самата тя каза, че все още й предстои регистрация в общината.

„Трябва да разработим цялостно нов закон. Но това отнема повече време и сме се фокусирали върху измененията и допълненията на съществуващия закон”, заяви зам.-социалният министър Росица Димитрова. „Премахването на ТЕЛК са в компетенцията на Министерството на здравеопазването”.

„Стартирали сме вече промените”, заяви Росица Димитрова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен