Министър Банов ще открие документална изложба "Страната на спасените евреи"

София Лайф

05-05-2018, 16:55

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Изложбата представя данни за хиляди транзитни визи за евреи от Словакия, Унгария, Румъния и бивша Югославия

На 8 май (вторник) от 18 ч. в Съюза на архитектите в столицата министърът на културата Боил Банов ще открие документална изложба „Страната на спасените евреи”. Експозицията съдържа секретни доклади, писма, телеграми на германските дипломати в София през Втората световна война, както и на представителите на Гестапо и висшия германски държавен апарат. Документи на Адолф Хитлер, Адолф Айхман, Ернст Калтенбрунер, Анджело Ронкали, Адолф Бекерле и Йоахим фон Рибентроп представят ролята на българските държавни власти в спасението на евреите през Втората Световна война.

Изложбата представя данни за хиляди транзитни визи за евреи от Словакия, Унгария, Румъния и бивша Югославия, които с българска помощ успяват да емигрират в Палестина. Телеграми и преписки за българските кораби "Милка", "Марица", "Беласица" и "Рудничар" свидетелстват за хиляди еврейски бежанци, получили безценен шанс за емиграция и отпътували от Констанца, Мангалия и Варна до Истанбул или Хайфа.

Експозицията подчертава и ролата на Цар Борис в спасението на евреите, както и тежките дипломатически ходове, свързани с този акт. Документите са открити в Бундесархив - Берлин, Германският политически архив на Външно министерство - Берлин, Архива на Ватикана, Военноморски музей - Варна, Централния военен архив - Велико Търново и др.

Изложбата "Страната на спасените евреи" е част от Културната програма за Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на НФ "Култура".