Фандъкова връчи купата на София на състезанието по конен спорт в Южния парк

Мисия София

08-05-2018, 10:43

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Шампион стана Ангел Няголов, преминал без грешка и най-бързо през препятствията на паркура със своя кон Чакотаго, порода Вестфале

Хиляди столичани се събраха в Южния парк за да проследят атракциите на първия в България градски турнир по конен спорт. Турнирът се организира от Българска федерация по конен спорт и конна база НИЕСА със съдействието на Столична община и е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, предадоха от общината.

Шампион стана Ангел Няголов, преминал без грешка и най-бързо през препятствията на паркура със своя кон Чакотаго, порода Вестфале. Втори се нареди Андрей Гочев с Балофина, а бронзът остана за Апостол Тенев с Форт от Джулай. Най-добра сред децата се оказа Ая Митева с Каро Ас.

„Радостно е, че днес за всички тук се получава един хубав празник в този прекрасен парк. За първи път в градска среда се организира турнир по конен спорт, имаше и демонстрации и много деца получиха възможността за първи път да се докоснат до този хубав спорт. Столичната община ще продължи да подкрепя подобни инициативи, тази година София е Европейска столица на спорта, но наш постоянен приоритет си остават усилията да предоставим повече възможности на софиянци и гостите на града за активен и здравословен начин на живот“ – заяви в приветствието си към участници и зрители Йорданка Фандъкова. Сред наградилите призьорите бяха още Теодор Шейтанов – генерален секретар на БФКС, доц. Юри Вълев, Петър Чолаков, Стоица Аргилашки и други.

На съседната поляна пък всеки можеше да опита да поязди пони и голям кон с придружител, стотици деца се пробваха и изпитаха незабравими емоции.

Градските конни турнири от най-висок ранг са с традиции в европейски столици като Париж, Берлин, Виена, Лондон, както и в центъра на Ню Йорк, край яхтените пристанища на Монако. Със събитието в събота София се нарежда до подобни водещи световни и европейски градове.