Над 8 000 пловдивчани и гости на града дегустираха и комбинираха виното и гурме

Мисия Пловдив

08-05-2018, 12:40

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Въпреки гергьовския дъжд посетителите на Дефиле „Вино и гурме“ продължиха да се наслаждават на романтиката в Стария град

Четвъртото издание на Дефиле „Вино и гурме“ стартира изключително успешно в сърцето на Стария град – в заведението „Конюшните“ под съпровода на Духовия оркестър на Пловдив, речите на кмета на град Пловдив г-н Иван Тотев и г-н Любозар Фратев, организатор на събитието. Г-жа Лиляна Арсова, главен директор на главна дирекция „Туристическа политика” в Министерството на туризма отправи поздравление от министъра на туризма Николина Ангелкова, а зам.-ректора на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева изказа най-искрените си поздравления на организаторите и приветства посетителите на събитието.
31 участника, от които 19 винарски изби и 12 водещи кулинари ни отведоха на едно винено – кулинарно пътешествие из слънчевите калдъръми на Старинен Пловдив в 9 емблематични локации. Над 8 000 пловдивчани и гости на града дегустираха и комбинираха виното и гурме специалитетите на изложителите, като откриваха нови невероятни съчетания, които галят небцето и доставят удоволствие на всеки вкусов рецептор. Даже проливният гергьовски дъжд в неделния следобед не прогони най-запалените фенове на доброто вино и вкусната храна.
Винопроизводителите и шеф готвачите съчетаха за пореден път виното и храната по традиционни рецепти с модерно звучене и с участието си в дегустационния конкурс затрудниха журито, а то от своя страна - организаторите. Вместо по една бяха присъдени две първи, две втори и три трети награди, които се връчиха на изискана гала вечеря в комплекс „Мавруда“.
Първото място в класацията оглавиха ресторант Атлас със своите съчетания с Шато Копса и ВИ Бендида. Второто място си поделиха ресторант „Щастливци под тепето“ в комбинация с ВИ Старо Оряхово и ресторант „Райя“ с двете си съчетания с ВИ Кьосев. Поради изключително доброто си представяне третото място бе дадено на три съчетания, сред които Шеф Чакъров в комбинация с вина от Трастена и ВИ Афузов, ресторант „Филипополис“ в съчетание с ВИ Тодоров и редовните участници в последните 4 издания -  „Селски мезета Бояджиеви“ с вината на Стема Старосел. Дегустационната комисия даде специалната си награда на „БЕББА Макаронс“ за изключителните френски сладки – макарони.
От своя страна посетителите отдадоха предпочитанията си към продукцията на „Санта Мария“, следвана от „Трастена“ и ВИ Ялово. Цялата класация на участниците по броя на посетителските жетони „топ 10“ ще може да разгледате на официалната Фейсбук страница на събитието.
Гостите от „Асоциация на винопроизводителите от северна Гърция“, които ни представиха изключително добри гръцки вина, изненадаха приятно посетителите на фестивала, а богатата културна програма направи тази винено-кулинарна обиколка незабравима.
Организаторите раздадоха много награди преди и по време на фестивала, от които кашонче със селеция от 6 вина, брандирани торбички на събитието с 2 селектирани бутилки вино, покани за безплатни дегустации, бутилки вино с брандирани тирбушон и др.
Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“   в активно сътрудничество  с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Спонсори и партньори на събитието са: „Актуал Индъстрис“, „Техно Акташ“, „Димитър Маджаров“, МОЛ „Марково тепе“, вода „Клисура“, „Енко“, „Ледена Епоха“. Събитието се осъществява в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.