Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса чрез аптеки фантоми

Крими

10-05-2018, 17:08

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Схемата, по която са работили за източване на Здравната касата е от една година

От 10 до 20 години могат да получат задържаните служители на Регионалната здравна каса за съставяне на фалшиви документи и протоколи, а от 3 до 15 години пък е наказанието за подкуп в голям размер. Това заяви зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.
Шестима души са били арестувани вчера, двама са разпитани и освободени, но остават като свидетели. В ареста са четирима - двама служители на РЗОК-Пловдив - И.Д. и В.М., както собственик на аптеки и мъж използван за "бушон".
Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че схемата, по която са работили за източване на Здравната касата е от една година  - чрез регистрация на аптеки фантоми се изписват скупо струващи лекарства на тежко болни пациенти за 25 000 - 35 000 лева. Съставят се фалшиви протоколи с изнесени лични данни на пациенти от РЗОК.
Пациентите обаче са реални, лекували са се от хепатит C, получавайки скъпи лекарства. Те веднъж са ги получавали по нормалния ред,  а след това се правили дублажите. Фирмите фантоми се закривали след три месеца. От НЗОК едва на третата фирма фантом са поддали сигнал до Икономическа полиция. Румен Попов каза, че при последното теглене от банката е било контролирано и са им дадени на два пъти по 89 000 лв. След това парите са разделени по веригата. За това има и СРС-та и видео материали.