Призиви за успокояване на ситуацията в Близкия Изток след ескалацията между Иран и Израел

Вчера Техеран и Тел Авив размениха безпрецедентни въздушни удари

Сблъсъците между Иран и Израел в Сирия изправиха на нокти световната общност, заради опасенията, че Близкия Изток е на ръба на нов голям военен конфликт. Световните политици призоваха за намаляване на напрежението, а двете враждуващи страни подчертаха, че искат да избегнат регионална криза.

В четвъртък Израел извърши десетки въздушни удари срещу ирански цели на сирийска територия. Действията на Тел Авив бяха в отговор на изстрелването на 20 ракети срещу израелски военни обекти в региона на Голанските възвишения. Според израелските военни именно Техеран стои зад тази атака.

Русия, Франция, Германия, Великобритания и ЕС призоваха за успокояване на ситуацията. САЩ очаквано застанаха зад Израел и обявиха, че вината е на Иран, а израелските власти са в правото си да се защитят.

„Иран престъпи „червената линия“, а последвалите бомбардировки срещу цели в Сирия бяха последствие“, обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Президентът на Иран Хасан Роухани е заявил по телефона пред германския канцлер Ангела Меркел, че страната му не желае „ново напрежение“ в Близкия Изток.