Кукери и гайдари откриха седмия Национален събор на овцевъдите в България

Велико Търново Лайф

11-05-2018, 15:22

Снимка:

НСОБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На събитието присъстваха посланици и дипломати, както и представители на браншови организации от 16 държави

С изпълнения на кукери и гайдари бе открит седмия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец. Спазвайки народните традиции в началото на събитието бяха прогонени злите  сили  от кукерите от с. Полена, Благоевгградско, а след това прозвучаха красивите ритми на калоферските гайдари, последвани от оркестър „101 каба гайди“.

Съборът бе официално открит от изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, кмета на община Лясковец Ивелина Гецова и съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . На събитието присъстваха посланици и дипломати, както и представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова,  Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.

Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който се провежда под мотото „Българските храни от български суровини“.

Инициативата „В търсене на изгубения вкус“ на НОКА  за  консумиране на овчи продукти, гарантиращи здравословно хранене на събора бе подкрепена от евродепутата Момчил Неков, член на комисията по Земеделие и развитие на селските региони в Европейския парламент.

30 български животновъди, преработващи собствено мляко, от цялата страна  ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко на събора и предлагат директно своята продукция.

Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи  производители на био храни участват в събора. Изложени са над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета и др. В първия ден се проведоха атрактивните състезания по доене на кожи и ръчна стрижба на овце.

Съборът на овцевъдите продължава и на 12-ти и 13-ти май, когато ще се проведат фермерски състезания по обезкостяване на агнета, доене на овце, теглене на товари от коне-тежковози. В събота и неделя на събора продължават изложенията на животни, има изложение на занаяти, селскостопанска техника, кулинарни зони, хоротеки и хоще много атракции.

Националният събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него ще се включат представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова,  Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия. В рамките на събора на 12 май чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат на кръгла маса    предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, както и тенденциите в поведението на младите потребители.

Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се проведе под мотото „Българските храни от български суровини“.

Седмият Национален събор на овцевъдите в България ще е разгърнат на терен от 140  дка, на който ще има 2 сцени, над 5500 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози,  терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др. В събитието ще се представят над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи  производители на био храни.

От днес до 13 май т.г. край Петропавловския манастир ще могат да се видят над 16 породи овце (Плевенска черноглава, Старозагорска, Вакла Маришка, Бяла Маришка, Каракачанска, Западно-старопланинска, Брезнишка, Източнофризийска, Аваси, Асаф, Лакон, Тексел, Бергамаска и др.) и 8 породи млечни кози, отглеждани у нас. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора  ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета.

Днес собствениците на Българско овчарско куче, Каракачанска овчарка, Кангал, Алабай, Средноазиатска овчарка, Бордър коли и Кавказка овчарка ще могат да се включат в представянето на пастирски и овчарски кучета, като записването за участие ще става и на място. На следващия ден ще са демонстрациите на работа на кучетата-пастири, както и състезанията по теглене на товари от коне-тежковози.

15 специализирани фирми ще представят различна селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, от цялата страна  ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и ще предлагат директно своята продукция.

Едни от големите атракции на  събора ще са фермерските състезания по доене и стрижба на овце, по майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози.

В занаятчийското изложение тъкани, кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, красиви шевици, сувенири и още много ръчно изработени предмети ще представят 60 самобитни майстори. На място ще има и арт работилници с демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и др.

В мобилни експозиции Националният исторически музей, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян, Регионален исторически музей-Смолян  и Историческите музеи- Велинград ще покажат развитието на овцевъдството у нас през вековете. За първи път на събора ще гостува музеят от Чипровци, който ще покаже уникално красиви чипровски килими от фонда си.

Над 2000 изпълнители ще се включат в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“,  който ще се  проведе на две сцени, а в специална изложба ще са подредени 250 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“.

През трите дни на събитието кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната. Ще готви и кулинарния спец  Ути Бъчваров. Популярния телевизионен  водещ ще приготви в своя внушителен тиган най-големия агнешки кебап и ще демонстрира, как се правят карначета от овче месо и други месни вкусотии.

На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“,  демонстрации на Прабългарската школа „Багатур“, нестинари и за първи път хоротеки.

Гости на събитието ще са Пътуващото читалище „Бащино огнище“ и фотографът Асен Великов с изложбата си „Различната България“ .

За събитието е организирана зона за паркиране на 5000 автомобила. За осигуряване безопасността на посетителите движението на моторни-превозни средства ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец.  На 11, 12 и 13 май  ще функционира и временна автобусна линия между Лясковец и Петропавловския манастир.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 150 000 души.