Централна гара в Пловдив – пример за добро управление чрез публично-частно партньорство

Мисия Пловдив

13-05-2018, 10:37

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В рамките на своето посещение в Пловдив министрите Московски и Радев инспектираха и разширението на пътя Пловдив – Асеновград

Централна гара Пловдив е поредният добър пример за управление на транспортните обекти чрез публично-частно партньорство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на днешното откриване на обновеното приемно здание на жп гарата. На събитието присъстваха още министърът на вътрешните работи Валентин Радев, кметът на град Пловдив Иван Тотев, областният управител на града Здравко Димитров, генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски и др. Ивайло Московски информира, че концесионерът до момента е инвестирал 7 млн. лева в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лева в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея.

Министър Московски връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е изградил, като част от гаровия комплекс. Това превръща реновираната сграда в мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт, коментира представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той заяви още, че това е първото място в България където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.

„Изключително съм впечатлен от реставрацията на жп гарата, тъй като тя е и паметник на културата. Изградена е от виенски архитекти в началото на XX век. Запазени и възстановени са изцяло конструкцията, покривът и Царската чакалня в приемното здание на гарата“, допълни министърът. Московски посочи, че в повечето европейски държави централната гара е емблематична сграда и културно-исторически паметник.

Пред медии министърът коментира и проектът за изграждане на жп възел – Пловдив. Той посочи, че първия етап от проекта е във финална фаза на изпълнение и предстои скоро да бъдат обявени тръжните процедури. „Проектът е на стойност над 100 млн. евро и предвижда цялостно повдигане на коловозите на жп гара Пловдив и пътно преминаване под тях”, обясни министърът. Ивайло Московски коментира и предстоящата концесия на летището в град Пловдив. По думите му до един месец се очаква решение на Комисията за защита на конкуренцията, след което ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител.

По отношение на пакета „Мобилност” и предстоящите протести на автомобилните превозвачи министър Московски обясни, че позицията на държавата от самото начало е била твърда и категорична и в момента има безпрецедентна подкрепа от всички държавни институции в защита на българските превозвачи. „Премиерът Бойко Борисов, който е персонално ангажиран с темата, вчера е провел необходимите разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, а утре му предстои нов разговор с френския президент по темата”, коментира Ивайло Московски. Той съобщи още, че в понеделник в България пристига комисарят по транспорт Виолета Булц и тримата с премиера Борисов ще разговорят относно европейското законодателство за мобилност.

В рамките на своето посещение в Пловдив министрите Московски и Радев инспектираха и разширението на пътя Пловдив – Асеновград. Проектът е стартирал през август 2017 г. и се очаква да приключи до края на годината.