Специалист по щастие: Ценете хубавото, не контролирайте всичко, имайте доверие

Животът

13-05-2018, 12:22

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Професорът по маркетинг съветва да се избягва състезателното и желанието винаги да сме над другите

Специалистът по щастие Радж Рагунатан съветва да ценим щастието, а не винаги да преследваме нови и нови начини да го постигаме. Професорът по маркетинг съветва да се избягва състезателното и желанието винаги да сме над другите, да ценим любовта, да не контролираме всичко около себе си, да имаме доверие в хората и природата и да мислим осъзнато.

„В Индия щастието е на първо място, а парите властта и славата не са самоцел, а начин да постигнеш щастие. Ако не ти носи щастие не се интересуваме от тях. На Запад тези цели се гонят повече”, обясни той в ефира на БиТВ.

"Успехът в конвенционалните си параметри е по-скоро да си властен, известен и богат и това не гарантира щастие. Ако имаш пари си щастлив, но после искаш повече пари и пак не си щастлив - безкраен кръг. Понякога интелигентността пречи на щастието", категоричен е той.

"Умните хора трябва да правят по-добри избори и ако сте умен и успешен трябва да имате хъс и да гоните постижения. Това води до успех, но ако се сравнявате с другите, за да сте най-добре, то щастието се понижава. Умните хора много мислят, но понякога най-добрите решения се взимат по инстинкт, а умните хора не винаги слушат емоциите си", посочи той.

"Имаме наследството да се фокусираме върху негативното винаги. Лошите неща може да се възприемат като възможност за растеж и с тази нагласа към тях няма да се фокусирате върху отрицателните емоции", посочи Рагунатан.

Той е професор по маркетинг в Училището Маккомбс по бизнес към Университета на Тексас в Остин. Води лекции по "потребителско поведение" и "нагласи на клиента", когато започва да се чуди дали неговите курсове помагат на студентите да водят щастлив и пълноценен живот.

През годините проучва щастието на хора с различни професии в различен етап от живота им и осъзнава, че между успехът и щастието няма знак за равенство. Започва да изследва причините.

Методите му се основават на психологията, невронауката и теорията на поведенческите решения.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"