КЕВР: Ако се запази високата цена на нефта, скачат цените на природния газ, парното и тока от 1 юли!

Портфейл

14-05-2018, 18:06

Снимка:

Freeimages.com/outgunned21

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

През лятото не се очаквало голямо поскъпване на горивата

Прогнозното повишение от 16%, което обяви „Булгаргаз”, е оправдано с днешна дата

Цените на петрола растат и продължават да растат. С 20% вече поскъпна суровият петрол на международните пазари, отбелязват експертите на КЕВР. От около 60 долара за барел само преди няколко месеца, сега цената е 77 дол. за барел. Няма съмнение, че има сериозно повишение на цената на суровия петрол и това го чувстват вече всички български потребители на течни горива. Поскъпна цената, както на бензина, така и на дизела по всички бензиностанции в страната.

Ако тенденцията се запази, първо ще поскъпне природният газ у нас и естествено ще се повиши цената на тези продукти, които са свързани с цената на природния газ – топлинната енергия и високоефективното производство на когенерациите /комбинираното производство на ток и парно от газ/, заяви шефът на регулатора. За съжаление върху тези цени не може да оказва влияние нито КЕВР, нито правителството, защото това са цени, с които природният газ идва на границите на България и те се определят от доставчика Газпром.

„Надявам се в следващия месец тези международни събития, които предизвикаха това повишаване, постепенно да отшумят. Това преди всичко е кризата около ядрената програма на Иран, ако се намери подходящото решение, цените ще започнат да се успокояват. Динамична е ситуацията, затова не е редно месец преди официалното заявление на Булгаргаз аз да правя категорични прогнози”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той е категоричен, че в момента всякакви коментари, свързани с определени проценти биха били чиста спекулация.