МОН одобри новите учебници за 3., 7. и 9. клас на „Просвета“

Животът

15-05-2018, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заедно с печатните издания оценителите дадоха положителна оценка и на електронните

МОН одобри всички проекти за нови учебници за 3., 7. и 9. клас на издателска група „Просвета“. Заедно с печатните издания оценителите дадоха положителна оценка и на електронните. Досега „Просвета“ предлагаше електронни учебници за ученици от 1. до 8. клас, но от тази есен и деветокласниците ще могат да учат по тях.
Най-голямата българска издателска група отново представи най-много заглавия за оценяване.
За 3. клас има два пълни комплекта по всички предмети – „Чуден свят“ („Просвета – София“) и „Голямото приключение“ („Просвета Плюс“). Те са дело на същите авторски колективи, които създадоха и учебниците за 1. и 2. клас. Хиляди учители работят по тях от миналата учебна година, харесват ги и постигат отлични резултати в клас. Тази висока оценка бе потвърдена на Международния панаир на книгата във Франкфурт, Германия, където престижно жури присъди на „Голямото приключение“ за 1. клас награда за най-добър учебен комплект в Европа за 2017 г. Не по-малко успешен е и другият комплект, „Чуден свят“.
Извън двата комплекта „Просвета“ предлага учебници по три чужди езика – английски, немски и руски.
За 7. клас издателската група има общо 29 учебни комплекта – по два или по три за всеки предмет. А за 9. клас учебниците са 25, включително учебници по английски, руски, немски и френски език, предназначени за интензивно обучение и обучение по втори чужд език.
Електронните учебници са дигитални варианти на печатните – изцяло покриват изискванията на МОН за съдържание и отговарят на учебната програма.
„Досегашната работа в училище с тях показва, че те се приемат с изключителен интерес заради атрактивните триизмерни анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи и образователни игри“, заяви Кина Андреева, главен редактор на „Просвета“.
След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през следващата учебна 2018/2019 година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа.
„Просвета“ гарантира, че ще достави на училищата всички печатни учебници в сроковете, определени от МОН. А електронните учебници ще са на разположение на учителите още в началото на юли.