Водещи специалисти ще представят нови методи на Световен конгрес по ехокардиография

Очаква се форума да посетят над 600 български и чуждестранни специалисти

Водещи специалисти ще обсъдят нови методи за превенция на сърдечно-съдови заболявания на 24-ия световен конгрес по ехокардиография, който ще се състои в дните между 17-20 май в черноморския комплекс "Албена". За форума, който в 35-годишната си история за пети път ще заседава в европейска страна, съобщават неговите организатори - International Society of Cardiovascular Ultrasound /ISCU/, Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и Работна група по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.
Над 90 лектори от САЩ, Мексико, Южна Корея, Индия, Великобритания, Франция, Австрия и редица други европейски страни ще представят своя опит в ехокардиографията. В конгреса ще участват и повече от 20 водещи български медици. Очаква се форума да посетят над 600 български и чуждестранни специалисти.
Председателят на Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и на Работната група по неинвазивна образна диагностика в кардиологията доцент д-р Красимира Христова посочва, че в конгресната програма са застъпени модули, свързани с клиничното образование и най-новите научни разработки с оглед потребностите на различните медицински специалисти - кардиолози, хирурзи, инвазивни кардиолози, анестезиолози, рентгенолози, спешни медици, ултразвукови специалисти, парамедици и други. Създателят на триизмерната и трансезофагеалната ехокардиография професор Навин Нанда ще говори за най-новите достижения в тази област.
В конгресните дни ще има и интерактивна сесия, на която международни и български експерти ще коментират казуси. Сред предвидените за дискусия теми са интервенционална ехокардиография, решаване на клинични проблеми, оценка при спешни състояния, поведение при пациенти с вродени пороци. На форума ще бъдат представени и нови методи за неоперативно лечение на клапни заболявания, както и за превенция на инсулт чрез изследване, което обединява експертизата на ехокардиографията и интервенционалната кардиология. Тази методика все още не се прилага в България, но страната разполага с необходимите специалисти и апаратура, съобщава БТА.