В СУ "Иван Вазов" се проведе десетото юбилейно състезание по информационни технологии

Участваха 115 деца от 3, 4, 5, 6 и 7 клас

В СУ "Иван Вазов" – най-голямото и модерно училище в областта, съчетало традициите и иновациите, се проведе десетото юбилейно състезание по информационни технологии. Състезанието е посветено на Празника на града. Участваха 115 деца от 3, 4, 5, 6 и 7 клас. Учениците избраха в празничния ден да премерят сили помежду си и да покажат знанията и уменията си по информационни технологии.

Състезанието се проведе при предварително обявен регламент. Участниците имаха на разположение един час и половина, през който трябваше да се справят с практическа задача, с максимален брой 200 точки.

В III клас участниците използваха Paint и MS Word. Задачата им беше да се оформи обява посветена на Световният ден на книгата и свързаната с него инициатива „Пусни книга на свобода“.

В ІV клас състезателите работиха с Paint и MS Word. На всеки участник беше предоставен текстов файл с откъс от книгата „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери и изображения. Задачата беше да се форматира текста и да се нарисува картинка, свързана с тази тема.

В V клас участниците използваха Paint. Работиха по темата „Зоопарк“ и имаха указания със задължителни елементи, които трябва да са включени в творбата. Оформлението и допълнително нарисуваните елементи бяха предоставени на детското въображение.

В VI клас състезателите направиха с MS Power Point презентация на тема „Пролетни празници и обичаи”. Имаха на разположения галерия от изображения и текстова информация. Учениците създаваха подходящи графични обекти, който можеха да се използват за декорация в слайдовете.

В VII клас участниците използваха MS Excel. Работиха върху задача за създаване и форматиране на електронна таблица, сортиране на данните, използване на формули и вградени функции, диаграми. Всеки имаше папка с начална база на задачата и инструкции за нейното решение.

Надпреварата премина при отлична организация, създадена от учителите по информатика и информационни технологии, с подкрепата на ръководството на училището. Повечето състезатели се явяват за пореден път, мотивирани от многото и големи награди, осигурени от нашите традиционни спонсори: „КЕЙСИЕМ“ ЕООД, „Спринт“, „Виваком“, Училища „Европа“, книжна борса „АБВ“.

Тържественото награждаване ще се състои на 22 май от 12.00 часа в зала „Европа“ на СУ „Иван Вазов“.

"И тази година можем да се похвалим с изключително успешното представяне на учениците в областта на компютърните науки. Вярваме, че сред тях има бъдещи програмисти, учени, инженери, архитекти, дизайнери, писатели, художници, редактори – талантливи, упорити и амбициозни. Благодарим на всички участници за старанието и усърдната работа! Изказваме благодарност към спонсорите за предоставените награди и за радостта и вълнението, които подариха на децата! Пожелаваме на всички здраве и още по-големи успехи в бъдеще!", информират организаторите.