СОС прие теглене на 67 млн. Евро за изграждане на инсталация за RDF-отпадъци

Мисия София

17-05-2018, 14:40

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“

Столичният общински съвет прие теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци, предаде Агенция „Фокус“. 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха.

В началото на заседанието лидерът на БСП – София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. Дебатът около приемането на проекта предизвика множество противоречиви реакции в залата, като дискусията продължи повече от три часа.

В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“, като общата стойност му стойност е 157,5 млн. евро, а съфинансирането - до 65,7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно. Тя ще бъде построена на площадка на „Топлофикация“ в района на Централна гара.