Заев потвърди: С Гърция могат да стиснат ръце за „Република Илинденска Македония”

Гърция обаче се колебае - опозицията не харесва името

Вече е потвърдено официално – Атина и Скопие могат да стиснат ръце за името „Република Илинденска Македония”. Македонският премиер Зоран Заев направи обръщение към македонците след като информира за възможния компромис президента на страната Георге Иванов.

Освен държавния глава за подробности около договореното с гръцкия премиер Алексис Ципрас са били информирани и политическите лидери в Скопие.

„Република Илинденска Македония е име, с което укрепваме основите на нашата република, а Илинден означава историческо продължение на нашите стремежи, нашата държавност и нашата гордост. Чрез това възможно решение запазваме нашето достойнство и утвърждаваме нашата македонска идентичност“, заяви Заев.

Гърция обаче дава знаци, че се колебае за този вариант за името въпреки първоначалното одобрение на Ципрас. Опозиционните партии категорично не харесват този вариант, от кабинета последно заявиха, че държат на географското понятие.

Спорът с Гърция за името е основна спънка пред Скопие в преговорите за присъединяване към ЕС. Това беше и една от основните теми по време на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София на 19 май.