Петкова: Ще има декапитализация на НЕК и БЕХ, ако не направим нищо с АЕЦ „Белене“

Политика

21-05-2018, 10:52

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Този път проектът ще се реализира на пазарен принцип, увери Томислав Дончев

Ако не се направи нищо с оборудването за АЕЦ „Белене“, пред НЕК и БЕХ стои риск от декапитализация. Това обяви пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ако се стигне до там, това ще има негативен ефект върху целия сектор.

По думите й най-лошият вариант е да не се направи нищо. Тогава вложените 3 млрд. лв. трябва да се отпишат. Същевременно ще има разходи за съхраняване на оборудването. Това ще коства на НЕК около 6 млн. лв.

Този път държавата няма да бъде гарант или да влага средства за проекта „Белене“, коментира пък пред Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.  Той обясни, че сега ще се разчита на пазарния принцип.

"Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор, това е най-силното доказателство за икономическата перспектива на проекта", смята Дончев. Той също е на мнение, че най-грешно би било да не се прави нищо, тъй като става въпрос за активи за 3 млрд. лв.

Миналата седмица енергийният министър внесе в НС предложение за размразяване на проекта АЕЦ „белене“, който включва и три варианта – да не се прави нищо, оборудването да се продаде и да се изгради централата.