Д-р Ангел Кунчев: Да пуснеш слух като този за софийската вода е отвратително деяние

За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици

При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която София пие. Това посочи в ефира на БиТВ директорът „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода” Станислав Станоев. Повод за думите му станаха плъзналите слухове за отравяне на яз. Искър, официализирани от „червения” депутат Таско Ерменков.

„Получихме множество обаждания от притеснени клиенти от всички райони на София”, призна Станоев. Той обаче подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

„Хвърля се сянка върху един продукт, който се използва от всички. За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици”, подчерта главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му контролът е „жесток” на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти.

„При качеството на софийската вода да пуснеш такъв слух от човешка гледна точка е отвратително деяние”, категоричен беше той.

Таско Ерменков беше поел ангажимент да се включи в разговора по телефона, но това така и не се случи.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен