Представят захарни творения, пресъздаващи българската история, култура и бит в Двореца – Балчик

По повод 24 май

Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България ще бъдат показани на живо в галерия “Тихото гнездо”. Проектите на колаборация “Моята България” ще напуснат виртуалното пространство, пренасяйки се в Двореца в Балчик. Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант, пристига от Истанбул специално за откриване на изложбата. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането  на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква.
По-голямата част от участниците в колаборация “Моята България” упражняват професии, които не са свързани с кулинарството. Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за  недвижими имоти. Някои от тях от дълги години живеят извън страната, но съхраняват в себе си своите български корени и им дават изражение чрез  способността си да творят захарни произведения.
Идеята да покажат творенията пред цяла България възниква през 2017г. Всички участници се обединяват около идеята тематиката на произведенията им да е 24 май – денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Проектът се реализира единствено в интернет пространството. Тази година за първи път захарните шедьоври ще бъдат показани на живо в галерия “Тихото гнездо”. Участници в изложбата са едни от най-добрите декоратори на торти в България: Силвия Колева, Диана Петракиева, Албена, Божидарова, Мариела Иванова, Беатрис Янева, Мария Паликова, Ралица Камбурова, Мария Гечекова, Марина Дановска, Светла Петрова, Мария Озтюрк, Милена Димитрова, Зорница Никифорова, Емануела Цакова, Зюбейра Адемова.
В захарната експозиция могат да бъдат видени копие на книгата Под игото, образите на светите братя Кирил и  Методий, скулптура на Хан Аспарух, образът на Левски, икона на Св. Иван Рилски,  копие и на самия Дворец в Балчик. В част от сладките творения отражение намира красотата на българката, други показват розобер и жътва. Един от експонатите показва “канатицата” - основен елемент в чипровските килими, част от списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално наследство
Откриването на изложбата ще се състои на 24 май, от 11:30ч, в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца”. Тортените уникати ще останат там до 11 юни.