След търсенето на Боян Петров – вече няма граница между Китай и Непал за спасителни операции

Общество

22-05-2018, 10:19

Снимка:

Кадър/БТВ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Българските институции са помогнали много, разказва Кирил Петков

Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите. Това каза пред БТВ Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в издирването на алпиниста.

"Недоволни сме, че не можахме да го намерим. На две неща много ни харесаха - накрая командирът на Китай каза - да знаете, че от днес нататък между Китай и Непал няма граници що се отнася до спасяването на човешки живот. Направихме една възможност за всички алпинисти, които имат нужда от помощ, двете страни да се координират", посочи Кирил Петков.

Досега в историята хеликоптери от Непал не бяха прелитали през границата към Тибет. Полученото разрешение от Китай за включването на непалски хеликоптери е и първото подобно в историята между двете държави. Разрешителното за полета на хеликоптерите е било до 6 700 метра, но самите спасители са решили да достигнат до върха.

По думите на Петков българските институции са помогнали много.

„Министър Екатерина Захариева лично беше на телефона, както и Румяна Бъчварова.“, разказвай той.

Петков подчерта, че цялата операция е струвала 65 000 долара, но нито долар от тях не е платен с държавни пари.

„Китай го направи като дарение към България. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.”, каза още Петков.