МВР предприема всички мерки за обществения ред по време на абитуриентските балове

Животът

22-05-2018, 15:22

Снимка:

МВР

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Пътна полиция ще проведе акция „Абитуриент“; засилено полицейско присъствие ще има около учебните и увеселителните заведения

Взети са всички необходими мерки за обезпечаване на нормалното протичане на абитуриентските балове, съобщи на брифинг в ГДНП комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Участваха още началникът на сектор „Патрулно-постова дейност“ към „Охранителна полиция“, старши инспектор Георги Георгиев и старши инспектор Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“ - СДВР, предава МВР.

И тази година Пътна полиция ще проведе операция „Абитуриент“, чиято основна цел е да си осигури безпроблемно провеждане на баловете. Край всички учебни заведения и местата за празнуване ще има засилено полицейско присъствие. Полицейски ескорти ще съпровождат зрелостниците от местата, на които се събират до увеселителните заведения. Целта е празнуващите да бъдат максимално облекчени и да се придвижат бързо и безпроблемно, и да не затрудняват останалите участници в движението. Комисар Рановски подчерта, че до питейните заведения ще има патрули, които следят да не се допусне шофиране след употреба на алкохол или упойващи вещества. Всички случаи на неправилен превоз ще бъдат заснети с камери и по тях ще бъде взето отношение.

Контролът в заведенията, където ще има празнуващи, ще бъде засилен, уточни старши инспектор Георги Георгиев и допълни, че вече са проведени срещи с фирмите, осъществяващи охранителна дейност. Създадена е и организация за завишен контрол по пренасянето, съхранението и използването на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия. Ще се следи и за недопускане на лица в нетрезво състояние.

Засилено полицейско присъствие е предвидено около сборните пунктове, училищата и увеселителните заведения, посочи старши инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ – СДВР. В столицата са установени местата, на които ще има празнуващи и училищата, на които им предстои да изпратят своите зрелостници. Баловете в София започват на 23 май и ще продължат до 30 май, като пикът ще е между 24 и 29 май.

Пътна полиция отново напомнят препоръките за абитуриенти:
Празниците не дават предимство - през 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая – предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:
Спазвай Закона за движението по пътищата
Мисли за собствената си безопасност
Празнувай, но се контролирай
Намери си шофьор за бала и след него
Ако ще шофираш, не пий алкохол
Не шофирай след употреба на наркотици
Ако не си правоспособен водач, не шофирай
При нужда позвъни на телефон 112