Изтъкнати дейци на културата и изкуствата ще бъдат удостоени с държавни отличия

Животът

23-05-2018, 17:03

Снимка:

пресцентър на МС

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предложенията за връчването на държавните награди са мотивирани с големите заслуги на творците за развитието на културата и изкуството

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за удостояване с държавни награди на изтъкнати дейци на културата и изкуствата, съобщиха от Пресцентъра на Министерски съвет.

Режисьорът Адела Пеева е предложена за награждаване с орден „Стара планина“ – първа степен.

За удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, са предложени балетмайсторът доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, композиторът проф. Милко Коларов, актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и дългогодишният директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова.

Директорът (2000-2015) на Народната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново д-р Иван Ангелов и писателят Петър Велчев ще бъдат наградени с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен.

Предложенията за връчването на държавните награди са мотивирани с големите заслуги на творците за развитието на културата и изкуството.