Министър Вълчев: Малко народи са с привилегията да имат празник като 24 май

Животът

24-05-2018, 12:39

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ще насърчаваме в по-голяма степен професиите и профилите, свързани с наука, техника, технологии, математика

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че малко народи са с привилегията да имат празник като 24 май и да кажат, че от тях е тръгнала азбуката. В студиото на БНТ Вълчев отбеляза, че именно благодарение на образованието ще пребъдем като общество. Отдавайки дължимото на традицията, министърът обърна поглед и към бъдещето на образованието у нас.

"Ще насърчаваме в по-голяма степен професиите и профилите, свързани с наука, техника, технологии, математика, там ще имаме голям дефицит. Важно е да осигурим кадри за секторите, които генерират висока добавена стойност, които изискват най-вече технически, инженерни кадри. Тази година преструктурирахме приема, увеличаваме средствата за тези специалности, допълнителни стипендии осигуряваме", каза още просветният министър.

"Може би първата книга е тази, която отприщва желанието за четене. Четяхме много приказки. Може би първата книга беше "Ян Бибиян" или "Патиланско царство", сподели Вълчев.

"Желая на всички вяра, че образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество. Ние сме съхранени благодарение на образованието. Малко народи имат правото, основанието, привилегията да имат празник като 24 май. Малко народи могат да кажат, че от тях е тръгнала азбуката", каза министърът на образованието.