Глобите за защита на личните данни- с цел превенция, а не затруднение на бизнеса

Общество

27-05-2018, 13:14

Снимка:

БНТ

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Компаниите не могат да заплашват, че ще спрат достъп до услуги, предупреди Венцислав Караджов

Глобите по регламента за защита на личните данни, които достигат до 20 млн.евро, целят да създадат превантивна среда, а не да затруднят бизнеса или да го фалират. Санкциите ще се прилагат, след като се установи, че не може с други механизми да се отстрани определено нарушение. Това заяви пред БНР председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Той е бил избран и за заместник-председател на Европейския комитет за защита на личните данни, който ще следи за спазването на новите правила.
Прогнозата му е, че най-вероятно компаниите ще бъдат предупредени и няма да се стигне веднага до налагането на големи глоби.
По думите на Караджов с новите правила на потребителите се дава право да имат по-голям избор. Той предупреди, че когато се иска съгласие за ползване на лични данни, компаниите не могат да заплашват, че ще спрат достъп до определи услуги или сайтове.
По думите му когато потребител чете безплатен интернет ежедневник, и му се поискат лични данни, той не е длъжен да ги предостави или да се съгласи с условията на т.нар. "бисквитки", които му казват: "Този сайт използва "бисквитки" – съгласете се". Новото на регламента казва: Фирмите, които изискват лични данни, тогава, когато тези лични данни не са изключително условие за предоставяне на услугата, да не възпрепятстват използването на услугата от гражданите на Европейския съюз, заяви още Караджов.