XIX-те Областни състезания “Млад огнеборец” ще се проведат в Албена

Добруджанци

28-05-2018, 13:35

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лятото започва с 18-тата Модна Фиеста Албена

За децата в Албена

На 1 юни от 10.30 часа

Движението Младежки противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” е с международен характер. В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година, по разработен Примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация  на  дейността в системата на народната просвета през учебната година. Основната цел на младежкото движение е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

Отрядите “Млад огнеборец” се обучават и подготвят от служителите на "Пожарна безопасност и спасяване”, със съдействието на съответните общини, директорите и педагозите от училищата и Регионалното управление на образованието.  Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискванията са децата да са физически здрави, на възраст от 12 до 16 години.  За приемане в отрядите, младежите подават до директора на съответното училище: 1) молба за участие и 2) декларация за съгласие от родителя. Изграждането на нови МПО в училищата започва в началото на всяка учебна година.

Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с Министерство на образованието

Практическата подготовка и спортно-състезателната дейност се провеждат от инструкторите и от водачите на отборите - определени педагогически лица от учебното заведение.

Състезателната подготовка и провеждането на състезанията между отрядите е съобразена с Международния правилник за състезания на младежки пожарникарски отбори, издаден от Международната комисия за ръководство на младежите към  CTIF (Международен технически комитет по предотвратяване и гасене на пожарите). Състезанията на МПО се провеждат по дисциплини, регламентирани в Правила за провеждане на състезания на МПО "Млад огнеборец.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”. Есенният турнир е една от кулминациите на традиционната Седмица на пожарната безопасност и се провежда за Преходната купа “Юлиян Манзаров”, учредена от НСПБЗН - МВР през 2004 г. в памет на ученика от гр. Свищов, загинал, спасявайки свои съученици, при инцидент на 4 април 2004 г. край гр. Лим на територията на Сърбия.

Тази година на територията на КК „Албена” ще се проведат XIX-тите областни състезания на МПО „Млад огнеборец”.

Успоредно с областните състезания на младежките противопожарни отряди ще се проведе и заключителният етап от проекта DISBEG, финансиран със средства от програмата Еразъм+. Партньори по проекта са пожарните служби от Република Естония и Федерална Република Германия. В рамките на тази среща ще бъдат обсъдени и приложени на практика създадените по проекта образователни пособия и настолни игри. Освен това тридесет деца от Естония, Германия и Сърбия ще имат възможност да научат повече за състезанията на младите огнеборци, провеждани в нашата страна.

Програмата:

01.06.2018г.

10:30 ч – Откриване на състезанието;

11:00 ч – Начало на спортната надпревара;

17:00ч – Закриване на състезанието и връчване на награди.

Отборите, които ще се състезават, са: Отбор от областен детски комплекс – гр.Шабла; Отбор от ОУ „Н.Й.Вапцаров” – с.Карапелит; Отбор от СУ „Ст.Караджа” – гр.Каварна; Отбор от СУ „Хр.Смирненски” – с.Крушари; Отбор от СУ „Хр.Ботев” – гр.Балчик; Отбор от СУ „Й.Йовков” – гр.Тервел, Отбор от СУ „Н.Й.Вапцаров” – гр.Ген.Тошево.