Фандъкова: София е пример за иновациите и привличането на науката в градското управление

Мисия София

28-05-2018, 15:12

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Всяка идея, свързана с подобряване чистотата на въздуха, за мен е изключително важна

София е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Среща на високо ниво на тема „Екологична енергия с горивни клетки и водород“, предаде Агенция „Фокус“.

„Темата не е нова за София – обсъждаме я от няколко години и всяка идея, свързана с подобряване чистотата на въздуха, за мен е изключително важна. Днес аз самата се придвижвам цял ден с водороден автомобил и така ще допринеса за по-добрия въздух. Надявам се това да бъде един добър пример и важно послание - посланието, че нулевите въглеродни емисии са възможни. Знам, че трябва отделяне на по-голям финансов ресурс, но като мислим за здравето на хората, трябва да търсим възможности за това. Защото децата на София трябва да се чувствата защитени, да знаят, че растат здрави, за да могат да продължат обществото“, каза още тя.

Фандъкова посочи, че тези дни София ще бъде във фокуса на теми, свързани с иновациите, каквито са водородните технологии. „За мен е много важна и темата за използването на водорода в бита, защото битовото горене е един от най-големите замърсители на въздуха и е едно от най-големите предизвикателства за нашия град. Опазването на въздуха за мен като кмет е стратегическият ми приоритет. Искам иновациите да се превърнат във водещи за София и във връзка с това имаме много хора и организации, които ни помагат – работим заедно с БАН, с университетите“, каза още тя и посочи, че София е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града.

„Ние приеме редица мерки през последните години. Столична община разработва и се възползва от опита на нашите колеги в Европа за това да напредваме малко по-бързо. София е една от 80-те европейски града, които в края на 2016 г. подписаха меморандум за разбирателство със съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“. През последните години изпълняваме много амбициозна програма за подмяна на средствата за градски транспорт с по-екологични. Проект, свързан с това, който е важен, е разширяването на софийското метро – проект, който е много подкрепян от Европейската комисия. Успяхме да подменим 80% от тролейбусите в София, работим и по трамваите. Само за три години подменихме и над 50% от автобусите – изцяло се отказахме от дизеловите и основен дял от тях в момента са газовите, но вече направихме първата крачка и към закупуване на първите 20 електробуса, подготвихме и процедура за още 30. Очакваме първите още през есента да се включат към градския транспорт на София. Моето желание е да подходя по същия начин и към водородните автобуси – те обаче са два пъти по-скъпи от електробусите. Надявам се да успеем да намерим и начина да се възползваме от европейска подкрепа, защото ние все още можем да имаме само много малка част от тези превозни средства. Нашите граждани имат нужда от финансова подкрепа в този смисъл“, коментира още Фандъкова.