Химическият факултет на ПУ организира семинар за иновативните методи за анализ

Мисия Пловдив

29-05-2018, 08:19

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Форумът се провежда за пета поредна година съвместно

За пети пореден път утре, 29 май, ще се проведе семинар с международно участие – съвместна инициатива на Химическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и фирма „АСМ2“. Събитието е подкрепено от Фонд „Научни изследвания“ на ПУ по проект ЧФ18 ХФ002 и ще се проведе в 6-а аудитория на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Асен“ №24. Началният час е 9:15 ч.
Тази година семинарът е озаглавен „Околна среда, медицина, наноматериали – иновативни методи за пробоподготовка и анализ“. Това са „горещи“ научни и научно-приложни направления, по които работят химиците от ПУ, учени от медицинските университети, технологични центрове и научни институти, разказа деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Той подчерта, че особен интерес представляват темите, касаещи персонализираната медицина и охарактеризирането на наноматериали.  Семинарът ще събере над 100 участници, като отново ще срещне академични представители, експерти от изпитвателни лаборатории и държавни агенции със специалисти от високотехнологичните компании Thermo Scientific и Milestone – световни лидери в производството на  инструментариум за химичен и био-химичен анализ. Фирма „АСМ2“ е официален представител на Thermo Scientific за България.
В програмата са включени чуждестранни лектори от Чехия, Италия и Холандия, както и преподаватели от Медицинския университет в София и Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. В постерна сесия от 15:30 ч. в двора на Ректората ще бъдат изложени и научни разработки с участието на млади учени, докторанти и студенти. По традиция, със специални награди осигурени от фирмите, ще бъдат отличени три работи от постерната сесия. Наградите ще бъдат връчени по време на официалното закриване на събитието в 17:00 ч.
„Радостно е, че този съвместен семинар се утвърди като изключително полезен и ефективен форум. Той способства за развитието на химичната наука и затвърждава авторитета на Химическия факултет като академична институция, развиваща обучение, наука, иновации и взаимноизгодно партньорство с бизнеса. Тази година форумът включва и тематичното направление за наноматериали, по което Химическият факултет има финансиран от Националния фонд „Научни изследвания“ на МОН научен проект - ДН 19/9 2017 INISA (Investigation of Nano-sized materials by Innovative Spectrochemical Analysis). С особено задоволство наблюдавам и разширяващото се участие на студенти в активностите на събитието“, заяви деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов.