Производители: Няма продукти с 1% месо

От Асоциацията на месопреработвателите в България и Министерството на земеделието коментираха новите стандарти

„В стандарт „Стара планина”, който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова тв Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България. изказването му беше по повод новия стандарт за минимално съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала. 
По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена. 
„Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието.  По думите му обаче засега не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт. И даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо. 
А как ще се установява, ако има нередности при производството на колбасите? 
„На първо място,  чрез документацията на производителите, тъй като за всеки продукт трябва да има разработена техническа документация, в която трябва да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта. В тези документи трябва да е предложен и метод за анализ, по който тези съставки се установяват”, добави д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието.