„Обединени патриоти“ към Марешки: Модернизацията на армията е въпрос на национална сигурност

Политика

30-05-2018, 10:59

Снимка:

bTV

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марешки за изтребителите: Никой не ни заплашва, това е излишен лукс

От партията подкрепиха проектите за купуване на изтребители и бронирани машини

Опит за дребнави заяждания. Така "Обединени патриоти" определиха поведението на лидера на „Воля“ Веселин Марешки и искането му за мораториум върху модернизацията на българската армия. По-рано Марешки заяви, че трябва да се спрат проектите за купуване на изтребители и бронирани машини за 3,3 млрд. лева. И определи модернизацията за „излишен лукс“.
„Въпросът за превъоръжаването е въпрос за национална сигурност и на национална чест“, заяви от името на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Според него се пренебрегва и умишлено не се забелязват усилията на настоящото правителство и вицепремиера Красимир Каракачанов. От "Обединени патриоти" изразиха пълната подкрепа за превъоръжаването на армията.
"Покрай джендър идеологията политиците започнаха да си сменят не само пола, но и убежденията, предизборните програми", заяви Веселинов. По думите му "Обединени патриоти" от първия ден в парламента са отстоявали нещата, за които са влезли в управлението.

"Ако парите бъдат инвестирани, а не профукани, няма причина да не подкрепим нарастването на възможностите на България да гарантира сигурността си." Такова мнение изрази пред журналисти в парламента депутатът от БСП Таско Ерменков по повод искането на лидера на Марешки. „Много е важен въпросът по какъв начин ще се харчат парите. Ако ги харчим само за да купуваме, без да има допълнителна стойност, това е загуба на национален ресурс“, подчерта Ерменков. 

ДПС подкрепят 2% от БВП за разходи за армията и да за това да бъдем лоялен партньор към НАТО.

„Единствената сигурност на държавата е в рамките на НАТО. Извън рамките на НАТО, ние нито икономически, нито военно-политически, можем да си гарантираме сигурността“. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

На въпрос може ли България да си позволи бюджет за отбрана със самолети и сухопътна техника за 3.3 млрд. лв. и 2% от БВП за превъоръжаване, Цонев коментира, че България трябва да може да си позволи такъв бюджет. 

„Имаме претенции към това за какво ще се разходват тези 2%. Според нас те трябва да се разходват по ясно очертана и приета с консенсус концепция за това как ще изглежда нашата армия в рамките на НАТО  и как ще бъдат разпределени. Към този момент няма такава ясна концепция“, каза още Цанев. По думите му тези разходи трябва да бъдат ясно дефинирани със Закона за държавния бюджет. 

Попитан как ще коментира искането на лидера на „Воля“ Веселин Марешки да има мораториум върху проектите за модернизация на армията, и парите да се дадат за здравеопазване и други неща, Цонев обясни: „Като чуете политик да каже за това да не се дават пари, а да се дават за друго, си има дума за това - популизъм и злоупотреба с проблемите на хората“.