Подписа се договор за сътрудничество между Община Генерал Тошево и Болград, Украйна

Добруджанци

30-05-2018, 11:02

Снимка:

Община Ген. Тошево

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С 24 хил. лв. Община Ген. Тошево ще финансира подмяната на водопровод

В проведените дискусии бяха обсъдени възможностите за разширяване на трансграничното сътрудничество и разработката на съвместни проекти по Европейски програми

На 29 и 30.05 в гр. Генерал Тошево гостува делегация от гр. Болград, водена от кмета Сергей Димитриев.
Цел на визитата е укрепване и развитие на сътрудничеството между община Генерал Тошево и Болградски градски съвет, Одеска област, Украйна.
В проведените дискусии бяха обсъдени възможностите за разширяване на трансграничното сътрудничество и разработката на съвместни проекти по Европейски програми. Двете общини подготвят два проекта за втората покана на програма „Черноморски басейн 2014 -2020 “ по приоритет „Укрепване на трансграничните бизнес възможности в туристическия и културния сектор“.
Първият подготвяните проекти има инвестиционен характер и в партньорство с община Мурфатлар –Румъния, е насочен към реконструкция на обекти на културно-историческото наследство в трите района – читалище и музейна сбирка „Дора Габе“, културен дом в Мурфатлар и лятната къща на Малевински – първият кмет на гр. Болград. Къщата на Малевински е обявена за паметник на архитектурата и историческото наследство в Украйна. Реконструкцията е свързана и предстоящите чествания през 2021 г. на 200- годишнината от създаването на град Болград
Вторият проект ще се подготви от културните институции и ще бъде ориентиран към провеждането на фестивали и панаири, представящи местни продукти и традиции.
Днес, 30 май, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и кметът на гр. Болград Сергей Димитриев подписаха договор за сътрудничество, който е закономерен резултат от дълготрайното сътрудничество и партньорски взаимоотношения между Община Генерал Тошево, Република България и Болградски район, Украйна, започнало през 1992 г.