Президентската администрация с манипулации по повод визитата на Борисов в Москва

Руски медии: Борисов е държавник с по-голяма тежест от президента Радев

Манипулациите на президентската администрация по повод визитата на премиера Бойко Борисов продължават и по време на самото посещение. На „Дондуков“ 2 очевидно трудно преглъщат вниманието, което руските медии отделят на посещението на българския министър-председател. В Русия коментират, че Борисов е държавник с по-голяма тежест от президента Радев.

Офанзивата беше започната вчера в интервю пред БТА на държавния глава и продължи и през днешния ден с манипулативен пост от страна на шефа на кабинета му и „сив кардинал“ в президентството Иво Христов.

Провокацията на Христов обаче не отчита един изключително важен аспект. Споразумението, за което говори той не е от днес, а отпреди 6 дни. То далеч не касае само България и едва ли някой може да се опитва да обира лаврите за него, както намеква шефът на кабинета на Радев. Освен това договорката не е между „Газпром“ и ЕС, а ЕК, което може допълнително да затрудни някой, който реши все пак да провери информацията.

Постът идва само ден след като президентът Румен Радев изля цяла порция обвинения срещу правителството, което не се съобразявало с него. Той се оплака, че кабинетът без него си уговарял контакти с Русия, за които той разбирал от чужди държавници (визира Путин, който съобщи за очакваната визита по време на брифинг с Радев).

„Вие виждате, че диалог няма. Срещата между Европейския съюз и Турция бе договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент, при положение, че се кани президент на съседна държава. Българският президент не беше поканен на Срещата на върха на нашето европредседателство. Българският президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди държавници. Но що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията“, оплака се Радев, че не се съобразяват с него.

Според Радев, който замина преди седмица за Москва, без да вземе нито един министър, въпреки че очевидно искаше да коментира сериозни теми и газови проекти, той вече бил свършил най-важната работа в Русия и възстановил доверието.

Междувременно обаче в руските медии свободно се говори, че Радев е политик с представителни функции. „Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат нов тласък“, прогнозира руският в. „Независимая газета“, който коментира предстоящата днес среща между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов.

Под заглавие „София иска да се реабилитира в очите на Москва“ изданието припомня думите на Радев, че през последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия, като привежда като аргумент отказът на София да експулсира руски дипломати заради „случая Скрипал“.

Вестникът обаче пише и че въпреки това  българският президент има доста слабо влияние върху вземането на ключови икономически решения. Преговорите на Радев в Русия по-скоро са сондирали позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов - държавник „с далеч по-голяма тежест“.